Comments on: Att fotografera hösten http://fotonen.se/2011/11/08/att-fotografera-hosten/ En lite annorlunda fotosajt... Sun, 11 Nov 2012 09:55:45 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.3.3 By: Anders Sikvall http://fotonen.se/2011/11/08/att-fotografera-hosten/comment-page-1/#comment-968 Thu, 11 Oct 2012 14:18:57 +0000 http://fotonen.se/?p=814#comment-968 Tack för en trevlig kommentar Janni!

Det är förstås svårt att med exakthet förutsäga när hösten är som finast. Här i Stockholmstrakten är det sedan ett par veckor tillbaka men redan nu börjar vissa träd tappa bladen. Kala höstträd är ju inte lika färggranna men kan ibland ändå vara väldigt dramatiska och effektfulla som bakgrund till fotograferingar. Särskilt svartvita foton med bra kontrast brukar göra sig väl när träden sträcker knotiga fingrar mot skyn i stället för de prunkande höstfärgerna.

Jag hittade en länk som visar när första frostnatten brukar inträffa uppdelat efter sveriges geografiska zoner. Länken kan du följa här http://www-markinfo.slu.se/sve/klimat/hfrost.html och den kan ge en idé om när det är dags där du bor. Det är ju så att de riktiga höstfärgerna kommer ofta efter första frostnatten men ibland, som i år, hann det mesta gulna innan det blev frost även här så man får väl ta det för vad det är. Om du bor söderöver kan du ju studera t.ex. webkameror eller liknande i norra sverige. Ofta kommer ju hösten 2-3 veckor före oss här i stockholm och i skåne kan man väl tänka sig att det tar ytterligare en vecka innan man uppnår samma grad av “höstighet” eller vad man skall säga.

Annars är höstfototiden här i mälardalen-stockholm ungefär mitten av september till mitten av oktober normalt. Har ni tur finns det några fina bokskogar som är lite senare i erat fall nere i skåne.

Sedan beror det på lite, ute i havsbandet är klimatet lite mildare och har inte kommit lika långt, i skärgården hittar man fortfarande ställen där det inte riktigt har höstat till ännu men samtidigt brukar höststormarna göra så att det är ett väldigt kort fönster mellan att det blir gult och löven blåser av.

Jag skulle gissa att den största färgspraken är över den 1 November. Men om ni har fotograf i ordning och så, varför inte ge er ut och ta några av era bröllopsfoton redan nu? Det förutsätter iofs att de kläder ni tänkt gifta er i och så vidare redan är klara vilket de naturligtvis kanske inte är. Andra detaljer är ju ringar och brudbukett osv men jag har ibland fotograferat brudpar innan själva vigselakten för att slippa stressa med miljöbilderna samma dag. Det är också väldigt roligt att se minen när man t.ex. gifter sig på vintern och i bilderna som skickas till släkt och vänner har man stoppat in sommarbilder med brudparet i rätt stass och allt. Det kräver förstås en viss planering minst sagt men det är väldigt kul.

Jag önskar er all lycka med giftermålet och erat liv tillsammans.

]]>
By: Janni http://fotonen.se/2011/11/08/att-fotografera-hosten/comment-page-1/#comment-967 Thu, 11 Oct 2012 06:28:52 +0000 http://fotonen.se/?p=814#comment-967 Hej!

Du som brukar fota hösten, jag och min sambo ska gifta oss den 1 november 2013. Jag skulle gärna vilja ta bilder ute tillsammans med dessa fina färger. Men min fråga är finns det över huvudtaget några fina färger kvar tills dess? I år verkar hösten ha kommit mycket snabbt och många löv har här nere i Skåne redan börjat trilla av! Mellan vilka datum är det bäst att fotografera hösten? vill så gärna ta bilder utomhus.

Med vänlig hälsning, Janni

]]>