Författare:
• 2011-11-08 02.11

Hösten är en fantastisk tid att fotografera, med sina färger och ljuset både vid morgonen och kvällen gör att man verkligen kan fånga landskapen. På våra breddgrader innebär det ju också att morgon och kväll infaller någorlunda rimligt, soluppgången på sommarhalvåret sker ju långt innan man själv går upp som regel men på hösten räcker det med att gå upp lite tidigare.

EkorreFrostnattens betydelse

Ibland frågar folk när man skall få höstlöven med de vacka färgerna och för det mesta är det så att det riktiga färgspraket inträffar några dagar efter den första frostnatten. Då stänger träden tillförseln helt till bladen och några dagar senare har de som regel växlat färg till gult eller rött. Innan frostnatten kommer börjar en del träd ändå gulna och det är då man får bilderna med både grönt, rött och gult.

Skogstyper

Ädellövskog är fantastisk att fotografera om hösten när den växlar färg, försök hitta en sådan i närheten där du bor och följ den över årstidsväxlingarna, det kan jag lova är mycket givande. Barrskogarna är inte lika färgsprakande men blandskog med löv- och barrträd kan också vara väldigt givande.

Solnedgång

Håll koll på när solen går ned. En timme innan solens egentliga nedgång har du gyllende timmen. Då skall du redan vara på plats och helst ha rekat några fina scener. Sedan är det bara att fotografera så mycket du hinner. Det är under denna timme som ljuset kommer bäst till sin rätt och du får verkligen markens strukturer. Det fungerar lika bra över ett fält som i en skog. Lågt stående sol skapar kontraster och skuggor som ger djup och känsla åt fotografierna.

Brukad mark

Åkrar och ängar är också värda att fotografera, gärna om de är lite kulliga och ramas in av en vacker skog. En grusväg som slingrar sig över bilden ger djup och känsla av avstånd. Ibland kan människor i bilden också ge en dimension till den även om jag för det mesta föredrar höstbilder utan människor i dem.

Underexponera

För att färgerna skall komma till sin rätt brukar jag underexponera. Hur mycket varierar men ungefär 1/3-1 bländarsteg brukar vara lagom. Ibland tom lite mer, det beror på. Använd manuellt läge på kameran och jobba med färgerna. Digitala kameror har bäst färgåtergivning om man underexponerar lite och det kommer du att se när du fotograferar höstens färger.

Använd polarisationsfilter

Vattenglitter och lövens färger blir mycket finare om du använder ett polarisationsfilter. Det är ett filter som endast låter ljus som svänger i en viss polarisation att nå in till kameran. Detta dämpar vissa typer av reflexer och ger en djupare färgton samtidigt som man kan få bort vissa typer av reflexer och blänk som är störande när man fotograferar vattenglitter.

Polarisationsfilter kan också användas för att fotografera genom glasrutor och eliminera reflektionen i dem, åtminstone till en viss del. Det vanligaste filtret kallas cirkulärpolariserande och det består av två filterdelar som sitter ihop. Detta monteras på ditt objektiv och den yttre ringen kan vridas för att ställa polarisationen i olika lägen. Genom att sakta vrida på ringen medan du betraktar din scen genom kameran så kan du se hur det påverkar din bild.

Polarisationsfilter har sin bästa verkan när det är direkt solsken ute. Vid grått väder tar man helst av det eftersom ett polarisationsfilter även minskar ljuset med ungefär 2 bländarsteg vilket medför att det kan bli långa slutartider annars även på dagen som kan leda till skakningsoskärpa eller onödigt mycket brus (högt ISO-tal på kameran).

Objektiv

Vanligt zoomobjektiv, zoomtele och macro är det jag mest använder ute under hösten. Faktiskt blir det en hel del vidvinkel också så varför inte välja en superzoom och ett makro och ge dig ut?

En superzoom är ett objektiv som ger dig allt från vidvinkel till tele, för digitalkameror finns ofta objektiv som 18-200 mm som är superzoom. Dessa objektiv är förståss kompromisser i högre grad än de utpräglade vidvinkelzom, normalzom och telezoom man annars har men de är i mitt tycke tillräckligt bra för denna typ av fotografering.

Makrot är trevligt eftersom man ofta hittar ett exceptionellt vackert blad eller liknande som kan vara trevligt att fotografera och därför behöver komma nära och med riktigt god skärpa. Så det brukar också få åka med.

Kamerainställningar

Vid landskapsfoto

Manuell exponering – vid landskapsvyer och när du har gått om tid

Singelpunktsfokusering – ger dig störst kontroll över hur kameran fokuserar

Matrismätning – bästa kompromissen för ljusmätning

Exponeringsgaffling – kan vara användbart, ställ då in exempelvis i steg om 0,5 bländarsteg eller liknande och ta 3 bilder brukar räcka.

Vid förflyttning eller snabbfoto

Bländarprioritet – när du går, eftersom du kanske snabbt vill ta bilder på ett uppdykande rådjur, ekorre eller liknande, eller varför inte fåglar som brukar bilda härliga motiv om hösten

Kontinuerlig fokusering – bäst för snabba förlopp där man kanske tar många bilder efter varandra

Punktmätning – för att få bästa exponeringen på just det du siktar på.

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
2 Responses
 1. Janni says:

  Hej!

  Du som brukar fota hösten, jag och min sambo ska gifta oss den 1 november 2013. Jag skulle gärna vilja ta bilder ute tillsammans med dessa fina färger. Men min fråga är finns det över huvudtaget några fina färger kvar tills dess? I år verkar hösten ha kommit mycket snabbt och många löv har här nere i Skåne redan börjat trilla av! Mellan vilka datum är det bäst att fotografera hösten? vill så gärna ta bilder utomhus.

  Med vänlig hälsning, Janni

 2. Tack för en trevlig kommentar Janni!

  Det är förstås svårt att med exakthet förutsäga när hösten är som finast. Här i Stockholmstrakten är det sedan ett par veckor tillbaka men redan nu börjar vissa träd tappa bladen. Kala höstträd är ju inte lika färggranna men kan ibland ändå vara väldigt dramatiska och effektfulla som bakgrund till fotograferingar. Särskilt svartvita foton med bra kontrast brukar göra sig väl när träden sträcker knotiga fingrar mot skyn i stället för de prunkande höstfärgerna.

  Jag hittade en länk som visar när första frostnatten brukar inträffa uppdelat efter sveriges geografiska zoner. Länken kan du följa här http://www-markinfo.slu.se/sve/klimat/hfrost.html och den kan ge en idé om när det är dags där du bor. Det är ju så att de riktiga höstfärgerna kommer ofta efter första frostnatten men ibland, som i år, hann det mesta gulna innan det blev frost även här så man får väl ta det för vad det är. Om du bor söderöver kan du ju studera t.ex. webkameror eller liknande i norra sverige. Ofta kommer ju hösten 2-3 veckor före oss här i stockholm och i skåne kan man väl tänka sig att det tar ytterligare en vecka innan man uppnår samma grad av “höstighet” eller vad man skall säga.

  Annars är höstfototiden här i mälardalen-stockholm ungefär mitten av september till mitten av oktober normalt. Har ni tur finns det några fina bokskogar som är lite senare i erat fall nere i skåne.

  Sedan beror det på lite, ute i havsbandet är klimatet lite mildare och har inte kommit lika långt, i skärgården hittar man fortfarande ställen där det inte riktigt har höstat till ännu men samtidigt brukar höststormarna göra så att det är ett väldigt kort fönster mellan att det blir gult och löven blåser av.

  Jag skulle gissa att den största färgspraken är över den 1 November. Men om ni har fotograf i ordning och så, varför inte ge er ut och ta några av era bröllopsfoton redan nu? Det förutsätter iofs att de kläder ni tänkt gifta er i och så vidare redan är klara vilket de naturligtvis kanske inte är. Andra detaljer är ju ringar och brudbukett osv men jag har ibland fotograferat brudpar innan själva vigselakten för att slippa stressa med miljöbilderna samma dag. Det är också väldigt roligt att se minen när man t.ex. gifter sig på vintern och i bilderna som skickas till släkt och vänner har man stoppat in sommarbilder med brudparet i rätt stass och allt. Det kräver förstås en viss planering minst sagt men det är väldigt kul.

  Jag önskar er all lycka med giftermålet och erat liv tillsammans.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...