Författare:
• 2011-09-21 23.09

 

Resan till Eldgarnsö är inställd pga bristande intresse.

I våras ordnade vi en fotoutflykt till Eldgarnsö i Mälaren med båt och promenad runt ön för naturfotografering. Nu är det dags igen att ordna samma tur, men nu blir det höstbilder som hägrar.

Den 8 oktober ordnar vi med båt över Mälarens vatten, angör en brygga på Eldgarnsö och spenderar sedan dagen med naturfotografering, tillsammans eller på egen hand som man vill.

Priset för att följa med på denna utflykt är 650:- och för det ingår båtfärd till och från ön, en kall lunch (matig sallad) och kaffe eller te samt en lättare frukost under färden ut. Vill man bli hämtad från Barkarby station går det bra att säga till på anmälan så kommer någon av oss hämta där.

Eldgarnsö

Ett naturreservat i Mälaren där man finner olika väldigt skiftande typer av skogsmark. Här finns barrskog och lövskog av ädelskogstyp, öppen lundvegetation och betad hagmark. Träden får ofta väldigt vackra höstfärger efter en frostnatt när de kan skifta färg mycket snabbt.

Har man tur kan man få se fågelarter som rördrom, fiskgjuse, bivråk, brun kärrhök, göktyta och ortolansparv – i alla fall om man har tur – fågelfotografering kräver tålamod och teleobjektiv samt en stadig hand.

På ön finns en bondgård och öppna fält som ger svepande linjer och härliga vyer över betesängar. Det finns en rejäl flora att undersöka för den som vill ta fram sitt makroobjektiv och gå riktigt nära. Det finns även vildsvin på ön såg vi när vi var här i våras då vi såg hur de hade bökat omkring på den nordöstra delen av ön, den delen visade sig vara lite ogästvänlig så jag tror vi undviker den denna gång om man inte särskilt vill fota där.

Länk till Länsstyrelsens sida om Eldgarnsö.

Ön har varit naturreservat sedan 1979 vilket innebär att man kan hitta en hel del ovanliga arter i naturen om man har ögonen med sig och visst kunnande om detta. Ön har relativt få besökare men en bofast bondgård och ytterligare några hus centralt.

Förplägnad

Under färden ut bjuds till frukostmacka och kaffe eller te i båten. Till lunch blir det sallad med bröd och smör och dryck. Kaffe och te för den som önskar. Förra gången skrev jag att man kunde ta med egen termos men jag tror de flesta hade med sig den hem igen så det är valfritt om man vill bära på den men det finns som sagt möjlighet att ordna med varm dryck i båten.

Toalett

Det finns dass i närheten av båtens landningsplats för den som behöver lätta sig. Toapapper finns i båten om det inte finns på dass.

Program

7:30 Hämtning vid barkarby station för den som önskar
8:00 Samling vid båtbryggan för vidare färd ut på mälaren – frukost
9:00 Ankomst till Eldgarnsö
12:00 Föreslagen lunchtid
16:00 Samling tillbaka vid båten för hemfärd
17:00 Tillbaka i hamn

Karta


View larger map

Personlig utrustning

 • Kläder som tål att vara ute
 • Regnkläder om det kommer en skur
 • Bra skor, vandrarkänga eller stövel rekommenderas, det kan vara blött
 • Något att dricka. Vi bjuder på en dryck till maten men att vara ute hela dagen kräver kanske mer vätska
 • Mellanmål, frukt, chokladkaka, nötter, macka eller liknande
 • Ryggsäck rekommenderas, skönare än andra sorters väskor när man är ute länge med kameran
 • Mobiltelefon ifall du behöver ringa

Kamerautrustning

 • Kamera naturligtvis
 • Minneskort – det brukar gå åt, stället är motivrikt om man säger så…
 • Extra batteri
 • Objektiv för vidvinkelfotografering (landskapsvyer mm)
 • Objektiv för telefotografering (närbilder på längre avstånd)
 • Objektiv för makrofotografering (om du gillar detta förstås)
 • Polarisationsfilter – ger härliga färger när solen skiner starkt, tar bort reflexer på vattnet och generellt ger härliga toner åt naturbilder
 • Regnskydd för utrustningen, det kan vara så enkelt som en vanlig plastkasse för att skydda kameran om det kommer en skur. Det kan man alltid ha en i fickan.

Hur blir vädret?

Svårt att säga, det växlar ju en del. Blir det riktigt illa regn kan vi ställa in och då får ni naturligtvis tillbaka era pengar. Lätt duggregn tål vi däremot och vill man ha lite koll kan man ju kolla in här på klart.se och se vad väderleksprognosen säger för Eldgarnsö. Prognosen visar som mest en vecka framåt i tiden men prognoser är alltid väldigt osäkra redan efter ett par dagar.

Ta med väderskydd för kameran. En plastpåse duger bra eller en rejäl kameraväska, de är också ganska tåliga. En handduk är bra att ha för att torka av fukt från kameran med innan den stoppas ned i väskan. Man kan annars få problem med imma och när du kommer hem igen så plocka ur allt ur väskan om den blivit våt och låt saker och ting torka i fred något dygn. Ta gärna ur batterier under tiden, det förhindrar eventuella problem med oxid.

Anmälan

I formuläret nedan fyller du i dina uppgifter för anmälan till denna utflykt. Du kommer då få e-post med betalningsinformation skickat till den e-postadress du fyller i. Betalningen görs med en banköverföring eller med Payson beroende på vad du har valt nedan. Payson är snabbast och när betalningen är inne kommer du få en bekräftelse på din plats. Det är först när du betalat som du är säker på att få en bokad plats.

Eftersom det är kort om tid innan så går det bra att betala kontant på plats innan avfärd.
Jämna pengar är ni snälla. Instruktioner för betalning med banköverföring kommer med epost efter anmälan.

Vill du ha hämtning vid barkarby station måste du berätta det i anmälan. Blir du sen måste du ringa 0760-449905 så vi inte far utan dig. Vi väntar ca 7:30 för att plocka upp de som kommer med tåget. En karta och färdbeskrivning för de som kör bil kommer att bifogas när anmälan registreats, båtplatsen finns i Järfälla i närheten av Viksjö.

(Anmälningen stängd, resan inställd)

Återbetalning

Återbetalning sker naturligtvis om resan ställs in av någon anledning. Vid exceptionellt dåligt väder (inte bara lite regn) erbjuder vi i stället ett nytt datum för resan.

Om du ångrar dig och vill avanmäla dig vill vi veta det minst tre dagar innan resans avgång, då återbetalar vi kostnaden minus 50:- för administrationen. Vid för sen avanmälan återbetalas ej beloppet. Avanmälan görs per epost till utflykt@fotonen.se och det är datumet som eposten anländer vi går på.

Kontaktpersoner

Namn, epost och telefon till oss som leder utflykten om det skulle behövas.

Anders Sikvall anders@sikvall.se 0760-44 99 05
Janne Hägerholm janne.hagerholm@tele2.se 070-20 80 432

 

Kategori(er): Socialt, Utflykt
Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...