Författare:
• 2011-03-12 23.03

Utflykt!

Naturfotografering kan vara många olika saker men en av de härligaste bitarna är att kunna fara till nya platser dit man sällan kommer och fotografera. Nu erbjuder vi en utflykt den 28 maj med härlig båttur på Mälaren till ett naturreservat som verkligen brukar bjuda på härliga naturupplevelser och bra fototillfällen. Priset för denna utflykt är endast 650:- per person och då ingår frukostmacka och lättare lunch dessutom.

Öppna fält

Öppna fält på Eldgarnsö. Ön är bebodd och odlas vilket ger upphov till ett mycket skiftande landskap och det inbjuder till fotografering

Var skall vi fara?

Vi har planerat en heldagsutflykt till Eldgarnsö naturreservat för fotografering. Vi kommer färdas dit gemensamt på en femtons stålmotorseglare som går mycket tryggt och stadigt i sjön. Väl framme kommer vi ha en hel dag på oss att utforska en ö med våra kameror, antingen på egen hand eller i grupp.

Båten har värme så det går bra att återvända till den om man skulle känna sig frusen. Vi kan också rekommendera att dela upp utforskandet av ön i t.ex. två halvor där man återvänder till båten för lunch mellanåt.

Eldgarnsö har varit naturreservat sedan 1979. Här samsas ädellövskog med strandängar, barrskog, hagar och åkermark. Under vandringen runt ön kan du se mistel, stora gamla ekar och med lite tur även fiskgjuse. På ön finns en bondgård vilket gör att det finns brukade öppna fält och annars mer eller mindre orörd skog. Det finns många stigar att utforska men ön är inte stor så att man kan gå fullständigt vilse.


View larger map

Förplägnad

Vi bjuder på termoskaffe och färdigbredda smörgåsar under avfärden eftersom vissa av er säkert kommer få gå upp ganska tidigt på dagen. En lättare lunch (sallad) ingår också och det kommer finnas med i båten till vilken man kan återvända när man så önskar under dagen.

Ta gärna med egen termos också och mellanmål.

Program

7:30 Hämtning vid Barkarby stn för er som kommer med pendeltåg
8:00 Samling vid båtbryggan för vidare färd ut på mälaren
9:00 Framkomst till utflyktsmålet
12:00 Förslag till lunch, man äter förstås när man vill ombord
16:00 Samling för återfärd med båt
17:00 Avslut och skjuts till barkarby stn för de som vill åka hem med pendeltåg

Personlig utrustning

 • Kläder som tål att vara ute
 • Bra skor, vandrarkänga eller stövel rekommenderas, det kan vara blött
 • Något att dricka. Vi bjuder på en dryck till maten men att vara ute hela dagen kräver mer vätska än man tror och räkna på minst 1,5 liter
 • Mellanmål, frukt, chokladkaka, nötter, macka eller liknande är bra att ha till hands och gott när man är ute
 • Ryggsäck rekommenderas, det är skönt att bära längre stunder, har gott om plats för kamera, mellanmål och extra tröja mm
 • Mobiltelefon – om du skulle gå vilse, skada dig. Räkna dock inte med att det nödvändigtvis är täckning över allt!

Kamerautrustning

Det här är bara förslag, det går utmärkt med en systemkamera och “kit-lins”, dvs den som följer med, man behöver inte köpa något nytt för att prova på.
 • Kamera naturligtvis
 • Minneskort – det brukar gå åt, stället är motivrikt om man säger så…
 • Extra batteri om du vet med dig att din kamera laddar ur fort
 • Objektiv för vidvinkelfotografering (landskapsvyer mm)
 • Objektiv för telefotografering (närbilder på längre avstånd)
 • Objektiv för makrofotografering (om du gillar detta förstås)
 • Polarisationsfilter – ger härliga färger när solen skiner starkt, tar bort reflexer på vattnet och generellt ger härliga toner åt naturbilder
 • Regnskydd för utrustningen, det kan vara så enkelt som en vanlig plastkasse för att skydda kameran om det kommer en skur. Det kan man alltid ha en i fickan.

Anmälan

I formuläret nedan fyller du i dina uppgifter för anmälan till denna utflykt. Du kommer då få e-post med betalningsinformation skickat till den e-postadress du fyller i. Betalningen görs med en banköverföring eller med Payson beroende på vad du har valt nedan. Payson är snabbast och när betalningen är inne kommer du få en bekräftelse på din plats. Det är först när du betalat som du är säker på att få en bokad plats.

Vill du ha hämtning vid barkarby station måste du berätta det i anmälan samt vilken tid tåget du tänker komma med anländer. Blir du sen måste du ringa 0760-449905 så vi inte far utan dig. En karta och färdbeskrivning för de som kör bil kommer att bifogas, båtplatsen finns i Järfälla i närheten av Viksjö.

ANMÄLAN ÄR STÄNGD DÅ UTFLYKTEN ÄR ÖVER

Återbetalning

Återbetalning sker naturligtvis om resan ställs in av någon anledning. Vid exceptionellt dåligt väder (inte bara lite regn) erbjuder vi i stället ett nytt datum för resan.

Om du ångrar dig och vill avanmäla dig vill vi veta det minst tre dagar innan resans avgång, då återbetalar vi kostnaden minus 50:- för administrationen. Vid för sen avanmälan återbetalas ej beloppet. Avanmälan görs per epost till utflykt@fotonen.se och det är datumet som eposten anländer vi går på.

Kontaktpersoner

Namn, epost och telefon till oss som leder utflykten om det skulle behövas.

Anders Sikvall anders@sikvall.se 0760-44 99 05
Janne Hägerholm janne.hagerholm@tele2.se 070-20 80 432

Bilder från tidigare utflykt

Stålmotorseglare

Stålmotorseglare som tar oss till utflyktsmålet, personerna på bilden är från utflykten 2008 i oktober

Makrolöv

Makrofotograferat löv med regndroppar på. Trots en mkt kort skur kändes inte regnet som ett problem utan vi hade en fantastisk dag!

Ek

Ek och Bok växer på ön och det finns massor med härliga ställen att ta fram kameran och kreativiteten på

På väg

På väg till Eldgarnsö finns det också motiv som definitivt lockar en naturfotograf

Sjöfågel

Sjöfågel i flykten - fågellivet är rikt och det är bara ta fram teleobjektivet och njuta

Väderprognos

På sajten klart.se kan du se den senaste prognosen för Eldgarnsö, nu kan man väl snart börja hoppas på att den inte kommer ändras så mycket. I skrivande stund ser det ut som om det blir en skur på natten, därefter uppsprickande molntäcke för att bli klart och fint på eftermiddagen. Det låter faktiskt helt idealiskt för fotografering tycker jag.

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
3 Responses
 1. Det verkar faktiskt som att man lovar oss ganska bra väder. Jag hoppas det, men samtidigt är det också vackert med en kortare skur. Bara det inte ösregnar hela dagen så kommer det här bli väldigt fint!

  Här kan man se mer om vädret på klart.se. Som det ser ut nu kommer det vara en skur på natten som slutar på morgonen vid 5-tiden och därefter klarnande för att bli soligt åt eftermiddagen. Låter ju helt perfekt, hoppas prognosen håller i sig!

 2. Då får man tacka för det förnämliga sällskapet. Vi blev ju i alla fall fem personer vilket var mycket trevligt men vi hade haft plats för några till!

  Jag hade en mycket trevlig dag och jag hoppas att alla andra också hade det. Jag kommer lägga upp lite bilder när jag har fått tid att behandla dem lite. Just nu har jag endast hunnit med att plocka ner dem från kameran och backa upp dem.

  Det känns att vi var ute och gick mycket i går, har faktiskt viss träningsvärk i rumpan så det får man väl säga är en positiv bieffekt om inte annat!

  Vädret blev väl i princip exakt som vädertjänsten utlovade, lite gråmulet på morgonen, uppsprickande på eftermiddagen, en liten, mycket lätt duggregnsskur men annars var det fin och till och med några riktigt fina solglimtar på eftermiddagen. Märkligt hur småfåglarna börjar sjunga direkt när solen kommer fram!

  Till Annika så vill jag säga att jo, en Lav är en alg och en svamp som lever i symbios. Se här där det finns mer information i princip är det samma sorts alg hela tiden men svampdelen bestämmer hur den skall se ut. Vi hittade ju renlav över en hel klippa på ett ställe och det var där vi började diskutera detta. Algen i fråga är dessutom den blågröna algen som numera kallas cyanobakterie.

 3. Och här kommer då några av mina bilder från Eldgarnsö:

  5789449951_915a180685_z.jpg
  5790004440_9407e2a5c3_z.jpg
  5786171380_c11c892cbb_z.jpg
  5785618675_3809096c76_z.jpg
  5785579883_a028acd99a_z.jpg
  5785579707_c19a18b1b9_z.jpg
  5786134842_64fc9f6ece_z.jpg
  5786134050_1826b750f3_z.jpg
  5786133570_907a068588_z.jpg
  5772881667_a741d22f0d_z.jpg5772879475_b4294973c2_z.jpg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...