Författare:
• 2011-03-08 23.03

Gå ut helt enkelt

Det finns något nästan suggestivt mystiskt i att bara ta med sig kameran, ett objektiv, inget mer och ge sig ut i natten för att fotografera vad som kommer i ens väg. Stativet är i vägen på sådana här färder, i stället rattar vi gäran in ISO-tal på 1600 och uppåt för att kunna öht exponera utan rörelseoskärpa. Ett ljusstarkt objektiv är förstås en mycket bra hjälp för sådana här färder men har man inte råd med det får man ratta upp ISO ett par kliv till så ordnar det sig.

Ljusstarkt objektiv

En billig 50/1,8 brukar dock passa de flestas plånböcker, jag har en Nikkor AF 50/1,8G-ED och den gick lös på ca 800 kr på nätet ny. Fungerar utmärkt och till de flesta andra kameramärken kan man få tag i motsvarande för under 1 500 kr i alla fall. Det fina med denna optik är att den utmanar och gör det roligt att fotografera inom givna ramar.

Användbar superzoom

Annars är ju en superzoom given som en bra partner på en förutsättningslös kamerapromenad. Min favorit är Nikkor 18-200/3,5-5,6 som jag gärna bär med mig. Sämre ljusstyrka men å andra sidan klarar mitt kamerahus relativt höga ISO-tal utan att bruset kväver känslan i bilden så jag accepterar den begränsningen för att få tillgång till lite zoom.

Kamerainställningar

Vilka andra inställningar brukar jag göra på kameran? Det som visas nedan är en utgångspunkt och ett förslag som kan hjälpa men det är förstås inte så att man slaviskt måste följa detta. Jag tänker också resonera lite kring varje inställning och varför jag har valt den i stället för något annat vilket kanske kastar ett ljus över hur jag tänkt.

Inställning Värde
Autofokusläge S (Single)
Fokuspunkt 1-punkt mitten
ISO 800-3200
Exponeringsautomatik Bländarprioritet
Blixt Nej
Seriebildstagning Långsam
Brusreducering Nej
Ljusmätning Matris / Manuellt
Exponeringskompensation -1 EV

Autofokusläge: Single, detta innebär att kameran fokuserar och sedan låser fokuseringen när den hittat fokus. Om man fortsätter hålla ner avtryckaren till hälften och komponerar om bilden – flyttar fokus eller så så kommer kameran inte att följa fokusen. Det innebär att jag kan måtta ut ett avstånd där jag vill ha fokus, sedan komponera om bilden och trycka av och få min fokus där jag vill. En av anledningarna är att autofokusen kan ha svårt att arbeta väl i mörker på många kameror och då kan man nyttja de ljuskällor som finns, t.ex. gatlampor på lämpligt avstånd. Detta leder oss också till inställning nummer 2, Fokuspunkt: 1-punkt mitten. Denna är vald av samma anledning och gör att man har bra kontroll över var man lägger fokus och kan nyttja t.ex. det ljus som finns för att måtta ut ett lämpligt fokusavstånd.

ISO: 800-3200 innebär att man får tänka sig ganska mycket brus i bilderna. Det kan man leva med om bruset har en trevlig karaktäristik. De flesta digitala kamerors brus är exempelvis acceptabelt i svartvita fotografier. Det finns också olika plugins till bl.a. photoshop eller Adobe Lightroom och liknande program som kan hjälpa till att reducera bruset i bilderna. Framför allt är det färgbruset som ger upphov till störande känsla tycker jag. Vid ISO 800 är bruset relativt moderat men när man närmar sig 3200 brukar det sticka iväg en del. Dessa bilderna lämpar sig alltså bäst som svartvita. Färgåtergivningen är ändå ganska dålig vid exponering i mörker.

Exponeringsautomatik: Bländarprioritet genom att ställa in detta och sedan välja den största möjliga bländaren med den optik man har, det vill säga det minsa f-talet, så kan man få så stor öppning som möjlig i bländaren och därmed göra optiken så ljuskänslig det går. Då får man dels en acceptabel slutartid och kanske inte behöver gå så högt på ISO-talet för att klara av en exponering.

Blixt: Nej hela iden var ju att fotografera handhållet utomhus. Blixt på kamera orkar bara några få meter och hjälper sällan.

Seriebildstagning: Långsam detta kan vara användbart om du har svårt att hålla kameran still. Låt kameran ta tio bilder, studera dem sedan och kasta de suddiga. Det är oftast någon som är acceptabel på ca tio exponeringar även om du darrar på manschetten. Anledning varför jag väljer långsam hellre än snabb är att min kamera är så snabb att jag nästan alltid exponerar 2-3 bilder om jag har den på höghastighet. Onödigt.

Brusreducering: Nej jag stänger av den av två skäl, dels finns det bättre program till datorn för detta än vad kameran kan åstadkomma och dessutom gör det att det tar extra lång tid mellan exponeringarna medan kameran arbetar med brusreduceringen. Dessutom har det nästan ingen effekt om vi inte talar om flera sekunder långa exponeringar. Och det klarar vi inte handhållet i vilket fall.

Ljusmätning: Matris / Manuellt jag använder matris för det mesta men om jag inte blir nöjd växlar jag till M-läget och justerar slutartiden för hand. Enda sättet att få fullständig kontroll på exponeringen och det kan vara så att kameran felexponerar kraftigt när man har en mörk scen med några få punktformiga ljuskällor.

Exponeringskompensation: -1 EV detta innebär att jag underexponerar med 1 exponeringsvärde. Orsaken är att kameran annars lyfter skuggorna för mycket när största delen av bilden är mörk. Kameran försöker arbeta mot att exponera de stora partierna i bilden som 18% grå, och det gör att den “drar på för mycket” och det svarta blir grått, slutartiderna förlängs i onödan eller ISO-talet behöver höjas mer än nödvändigt.

Det är av samma anledning som man uppexponerar 1/2 – 1 EV på vintern för att snön inte skall bli grådaskig utan vit. När man fotograferar med manuell exponering spelar det ingen roll, då får man använda display och histogram för att bedöma bilderna.

Dynamic Lighting: Valfritt Nikon har en ganska unik feature som gör att kameran kan fotografera HDR (High Dynamic Range) direkt i kameran och denna funktion kallas Dynamic Lighting. Om du gillar den använd den. Jag brukar antingen ha den avslagen (OFF) eller på högsta möjliga (HIGH) när jag gillar resultatet. Prova dig fram. Har du inte denna funktion bry dig inte om det.

Exempelbilder

Jag har gjort några promenader under vintern runt där jag arbetar i området Lindhagen på Kungsholmen i Stockholm. Här finns en hel del intressanta gator att promenera omkring på och det är faktiskt ganska lätt att låta sig svepas med och bli ståendes tittandes på något speciellt.

Deconstruction

Parking Garage

Nordenflychtsvägen

33-35-37

Meeting in the Night

City Lights

Night houses and skylight

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...