Författare:
• 2010-01-05 22.01

När jag började fotografera panoramor hade jag kameran inställd på automatik och använde mig av ett stativ för att få raka linjer och inte fara iväg när man skall sammanfoga bilderna efteråt.

Nu för tiden tar jag i princip bara panoramabilder för hand och med helt manuella inställningar i kameran. Anledningen är att jag ogillar släpa på stativ och det behövs för det mesta heller inte om man tänker sig för lite och utnyttjar kompositionshjälpen i kamerans sökare.

Panoramor beskrivs ofta genom antalet bilder som sätts samman och det beskrivs som t.ex. 6×4 vilket innebär att varje rad har 6 stycken bilder som fogas samman, sedan sätts 4 st sådana rader tillsammans till den fulla bilden, totalt alltså 24 stycken bilder ordnade i ett rutnät. För att peka ut en enskild individ kan man ange dess koordinat i rutnätet. Bilden längst ned till vänster heter då 1:1 och bilden längst upp till höger i exemplet ovan heter 6:4.

Faroese Panorama

Färöarna fotograferat som panorama

Objektivet

Vilket objektiv man använder när man fotograferar panoramor är väl till viss del en smaksak men undvik för vida vinklar. Anledningen är att det ger större distorsion i kanterna och då blir det svårare att sätta samman bilderna till en bra panorama — särskilt om du gör det för hand — men också om du använder ett automatiserat program för det eftersom bilden då måste transformeras.

Ett objektiv jag själv tycker mycket om som panoramaobjektiv är ett vanligt 50 mm objektiv. En av anledningarna är förstås skärpan hos dessa men också för att de ger ett mycket bra utsnitt särskilt på en digital kamera av DX-typ (eller crop-kamera som ger en viss “förstoring” av bilden då bildsensorn är mindre än kameror av fullsensor-typ eller FX-typ) som lämpar sig väl för att sättas samman i panoramor.

Fasta objektiv är att föredra, då får man samma vinkel och omfång på varje bild vilket gör det lättare att sätta samman dem, särskilt om man kör panoramor som är mer komplexa som exempelvis 3 x 6 bilders eller liknande.

Stockholm City Panorama

Stockholm, panorama från Mariaberget under nyårsnatt.

Undvik också vissa typer av filter på objektivet, polarisationsfilter i synnerhet, de ändrar ljusförutsättningarna och färgerna kraftigt beroende på vilken vinkel till solen du står i när du fotograferar. Därför passar det mycket dåligt till just panoramor eftersom du i varje bild byter riktning och vinkel mot solen. Det kommer därför bli svårare att få en jämn och fin himmel t.ex.

Kamerans inställningar

När man fotograferar panoramor vinner man på att köra med en fast vitbalans och manuella inställningar på kameran. Anledningen till detta är att det blir mycket lättare, både för automatiska program, men också för manuellt arbete när man skall sammanfoga bilderna till ett stort panorama efteråt.

Fotograferingsläge: Manuellt
Bländare: f / 8 till f / 11 för bästa skärpa om ljuset räcker till
Slutartid: Justeras för avvägd exponering
Vitbalans: Ej automatisk
Ljusmätning: Matrismätning
Fokusering: automatisk 1-punkt brukar fungera bra

Börja med att leta upp det ljusaste partiet i panoramat och justera kamerans exponeringsinställningar (bländare, slutartid och i sista hand ISO-tal om nödvändigt) för att få en bra exponering. Du skall exponera så det ljusaste partiet precis inte fräts ut. Kontrollera mot histogram och blinkvarning på kameran som har dessa finesser.

Gå sedan till det mörkaste partiet och kontrollera exponeringen. Svartpunkten skall hamna i den mörkaste delen av histogrammet. Om det blir en annan inställning från den du nyss hade gör en avvägning mellan de båda men låt oss säga att du en solig dag kommit fram till att rätt exponering borde vara bländare f / 11 och slutartiden 1/250 s. Då är det denna inställning du skall använda för att ta alla bilderna i panoramat. Några kommer bli mörkare och några blir ljusare men det kommer passa fint i skarvarna mellan bilderna.

Vitbalansen då, ja den kan du ställa in med hjälp av en gråskiva eller liknande till ett värde, eller så väljer du ett förval som passar. Det enklaste är om alla bilderna har samma vitbalansinställning, detta för att förhindra att färgstick uppstår mellan bilderna som annars kan ske om kameran står på atuomatik och därmed ändrar sina inställningar från bild till bild.

Superstitch: Jakobsberg City

Detta är en superstitch som består av över 30 stycken bilder sammanfogade i en enda bild. Notera kanterna där man ser var en bildl börjar och en annan slutar.

Fotograferingsteknik

Fotografera med ordentligt överlapp! Annars kommer du förr eller senare få problem. Minst 1/3 av bilden skall överlappa med bilderna på ömse sidor. Detta uppnår du genom att först fotografera ett foto, sedan flytta kameran 2/3 och ta nästa bild.

Fortsätt enligt ett schema så att du själv vet vilka bilder som hör till vad i panoramat. Om du tar panoramor i flera rader är det viktigt att bilderna överlappar minst 1/3 både i höjdled och på bredden annars kommer det bli svårt att sätta samman dem. Många kameror har linjer i sökaren som delar upp den i tredjedelar och dessutom gör det enklare för fotografen att hålla en rak horisont.

Kallhäll Bay / Kallhällsbukten

Kallhällsbukten - 180 graders panorama. Klicka för förstoring.

Horisonten måste du hålla genom hela bilden annars blir den böjd och svår att beskära så att du får en fin bild. Räkna ändå med att man måste skära bort delar av bilden för handhållet kan man sällan hålla en så rak horisontlinje.

Om du har stativ så se till att du i förväg roterar kameran på det sätt som du tänkt panorera så att du ser att stativet står rakt. Om stativet lutar får du annars också en lutande horisont i din panorama och det är svårt att sätta samman på ett vettigt sätt.

Det finns också hjälpmedel som t.ex. speciella panoramahuvud som kan användas på kamerastativ. Dessa kan vara rent fantastiskt användbara men kostar också en bra slant och behövs oftast egentligen inte.

När du fotograferar panoramor är det också viktigt att tänka på hur saker och ting rör sig. Fotar du över vatten så tänk på att du har överlapp mellan bilderna och en båt i fjärran kan därför dyka upp på mer än en bild och skapa ett märkligt utseende.

Point Reyes

Point Reyes - Californien

Efterbehandling

Plocka in dina bilder från kameran och lagra dem i en speciell mapp där alla bilder som tillhör samma panorama finns. Nu kommer vi till den mer spännande delen där det gäller att sätta samman dessa panoramor. Jag kommer inte beskriva i detalj hur du skall göra för det är olika från program till program. I stället kommer jag beskriva ordningen som jag arbetar med bilderna i.

Här finns en lista på massa panoramaprogram.

Jag gillar ett program som heter PanaVue men även Photoshop CS3 och senare har en inbyggd funktion för att passa ihop komponentbilder till större panoramor. Det går också bra att använda GIMP eller någon annan mjukvara och göra det för hand. Det brukar jag göra men det kräver en egen artikel om steg för steg hur man skall göra detta.

Först tar jag in bilderna i det digitala mörkrummet (Picasa eller Lightroom eller motsvarande bildorganiseringsprogram) och nästa steg är att jag konverterar dem till det format jag vill ha. Exempelvis så tar min kamera bilder som är ca 12 MP vilket blir väldigt mycket information att hantera när bilder skall sättas samman.

För att hantera ett antal sådana bilder samtidigt måste man ha en dator med mycket internminne. En 12 MP bild är oftast 4000 x 3000 pixlar ungefär och man kan tänka sig att man därför skalar ner den till 2000 x 1500 i stället vilket blir bara 3 MP per bild — betydligt mer hanterbart. Spara gärna bilderna i ett okomprimerat format när du arbetar med dem, exempelvis PSD eller TIFF eller liknande.

Sedan sätts de samman till en gigantisk bild och sparas under nytt namn, fortfarande i okomprimerat format.

Sorunda Kyrka Panorama

Sorunda kyrka och kyrkogård

Tillbaka till det digitala mörkrummet igen — där importerar jag den sammansatta bilden igen och lägger den tillsammans med de ingående komponentbilderna. Nu är det dags att göra efterjusteringarna som behövs som exempelvis hela bildens vitbalans först och främst, sedan kontrasten, svart- och vitpunkterna, plocka bort skräp med klonverktyget eller liknande osv.

När allt är klart exporterar jag en JPEG i den storlek som verkar vettig för det som den skall användas till.

Anders Pettersson

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...