Författare:
• 2009-11-23 22.11

Inledning

En god vän till mig letar efter en bra digitalkamera som barn kan använda från ett par år och framåt tills det är dags för en mer avancerad kamera. Därför har jag försökt hitta de krav man bör kunna ställa på en barnvänlig kamera som ändå tar bilder man kan skriva ut eller skicka in för framkallning som ger foton. Några leksaksföretag (Fisher-Price) gör en digitalkamera som är barnvänlig men den tar riktigt dåliga bilder. Vi letar heller inte efter någon toppklasskamera utan någonting hyggligt som ändå kan användas för att lära sig ta bilder från en tidig ålder.

Det visar sig ganska svårt att hitta en bra barnkamera. Det finns kompaktkameror som klarar många av kraven som listas nedan men de blir ganska dyra. Därför blir det en balansakt att försöka hitta en tillräckligt bra kamera som samtidigt inte kostar skjortan.

Vi skall därför göra en rangordningsmatris och utse den mest prisvärda kameran, den tåligaste kameran och den barnvänligaste kameran om det går.

Egenskaper

När vuxna tittar på kameror är det en rad egenskaper vi tittare efter och marknaden styr oss genom att basunera ut pris och megapixel som de viktigaste komponenterna. Varje fotograf vet att antalet megapixel egentligen blir ointressant bortom ca 3-6 megapixel för de normala bildstorlekarna och det finns ingen anledning egentligen att klämma in 15 MP i en kompaktkamera med en 5×7 mm stor sensorbricka – det blir bara brusiga egenskaper.

Vi uppskattar också finesser och enkelhet och en kompakt storlek samt låg vikt. En del av detta är också intressant för barn men barns motorik är annorlunda jämfört med en vuxens, deras händer behöver något som är lättare att hålla i och det får inte vara för mycket finesser och knappar utan det skall helst bara vara en på- och av-knapp samt en knapp att trycka av med och möjligen en knapp att bläddra fram och åter mellan tagna bilder.

Vad vill vi ha?

En kamera får inte vara för svår att använda och de mer avancerade funktionerna kan vänta lite.

 • Lätt att hålla, greppet är viktigt för barn och kameror mår bäst av att inte tappas för mycket. En storlek som passar barn – får inte vara för plottrig, ej heller för tung.
 • Riktig kamerarem som går rund nacken – handlovsrem är inte riktigt anpassad för barn
 • Färgglad design
 • Stor display där bilden man tog visas direkt efter man tagit den
 • Så få knappar och inställningar som möjligt som kan gå fel; den skall helst ha påslag och avtryckare och inte så mycket mer
 • Symboler skall vara lättbegripliga
 • Visst väderskydd – den kan bli glömd ute eller tappas i fuktigt gräs
 • Optikskydd av något slag – skydd mot slag med utfälld optik vore bra
 • Enkel överföring – att ta ut ett minneskort och sätta i en läsare är rätt enkelt – att starta ett speciellt program för att göra det är sämre
 • Automatisk avstängning efter ett par minuter. Barn glömmer slå av kameran och den tappar därför lätt batterierna om den inte stänger av sig själv. Kompaktkameror drar ju ganska mycket batteri när de är igång.
 • Tåla damm och sand om möjligt
 • Runt 5 MP är helt lagom
 • Batterier som kan köpas – uppladdningsbara batterier i all ära men det är lättare för barn att hantera vanliga R6-batterier och det går dessutom att köpa på vilken mack som helst. Det går ju ändå att köra med uppladdningsbara sådana. Specialbatterier kräver specialladdare.

Priset

Vi tittar här på kameror upp till ca 2000 Kr. En barnkamera får ju inte svida för mycket i plånboken om den går sönder eller tappas men det finns idag digitalkameror från ca 890Kr och upp till ungefär hur mycket som helst. Spannet mellan 890 Kr till 2000 Kr känns ganska rätt för detta ändamål även om vi gärna skulle se en billig, enkel kamera med robust hus, inget egentligt krav på zoom, inget egentligt krav på pixelantal, inget egentligt krav på känslighet (ISO) och så vidare.

Den digitala motsvarigheten till en väderskyddad instamatic-kamera.

Kameror på marknaden

När man sedan tittar på marknaden så är det mycket svårt att hitta några kameror som uppfyller alla dessa krav. Vi måste göra avkall på en del krav, exempelvis är det mycket få kompaktkameror som kommer med en nackrem. I stället får man köpa t.ex. en sådan rem som man har runt halsen för att bära sin mobiltelefon eller MP3-spelare. Här bör man väl titta efter en rem som “går upp” eller på annat sätt släpper om barnet skulle fastna med remmen på något vis, de flesta har ju ett friktionslås som släpper så man inte riskerar strypning om det blir ett drag eller ryck i remmen.

Sedan är det här med greppvänligheten. Kameran skall inte vara för liten och samtidigt inte för tung, ha ett grepp som passar barnhänder och det är heller inte lätt. Barn är inte målgruppen för de flesta kameratillverkare men en del kameror har ett batterifack som ökar greppvänligheten något. De särskilt platta kamerorna verkar mindre lyckade för barns händer.

Jämförelsetabell

Barnkameraegenskaper

Märke/Modell Pris Täthet Tålighet Grepp Display Färger Reglage Summa
Fuji Z33WP 1890 5 4 4 4 4 4 25
Nikon L20 990 3 2 5 4 4 4 22
Fuji Z30 1690 3 2 3 4 3 4 19
Canon A480 990 3 2 4 4 3 3 19
Avant DC1036 890 3 2 4 4 2 3 18
Olympus FE-26 1150 2 2 4 3 3 3 17
Fuji A170 995 2 2 4 4 2 3 17

Fuji Z33WP – är helt klart en vinnare. Den finns i flera olika fräcka färger, tål att dränkas ned till 3 meters djup och klarar därmed diverse vattenpölar och att ligga ute över natten utan allt för stora bekymmer. Det kanske inte är så märkligt att den dyraste kameran verkar uppfylla våra krav bäst. Knapparna föredömligt placerade och skyddade. De viktigaste uppe på kamerahuset, på/av samt avtryckaren. På baksidan tydliga ikoner och symboler. Kanske lite många knappar men samtidigt tydliga. Har dock litiumbatteri med speciell laddare.

Nikon L20 – står sig bra också men är känsligare iom att den inte klarar väta på samma sätt och den zoombara linsen som sticker ut en bit brukar vara känslig för stötar. Annars är ergonomin bra och det gäller de flesta i Coolpix-serien också. Knapparna ovanpå andas enkelhet och de är stora och tydliga: på och av samt avtryckare. Det finns också en uppspelningsknapp  och en knapp som växlar läge mellan foto och filmning vilka är tydligt märkta med symboler. Inte riktigt lika enkel på baksidan tycker jag. Många trevliga färger att välja mellan. Batterier är 2xAA – lätt att byta och ladda i vanlig batteriladdare!

Fuji Z30 – har en trevlig skjutlucka som jag tror barn lätt begriper sig på. Stängd – avslagen – öppen – påslagen och dessutom innebär det ett naturligt linsskydd när man stänger kameran på det sättet. Det kan säkert dock fastna smuts och damm i mekanismen. Kameran tål också säkert en hel del stänk men inte lika mycket som Fujin ovan. Knapparna på den är dock riktigt tydliga och bra jag tror barn lär sig snabbt att hantera den kameran. Batteri är litium-jon så det krävs speciell laddare för kameran.

Avant DC 1036 vinnaren i priskriget. Lite plottrig baktill och har de vanliga kännetecknen för en kamera i klassen. Jag tror zoomobjektivet kan vara känsligt för stötar och vattentåligheten är nog inte så god. Den verkar heller inte finnas i så många trevliga färger att välja mellan – endast svart.

Olympus FE-26 – är för dyr i förhållande till vad den levererar och vinner egentligen inte på några punkter mot de andra kamerorna.

Fujis A170 – är en av de billigaste kamerorna men heller ingen vinnare på någon annan punkt. För mycket knappar och plottrighet. Ser ut att vara känslig och ömtålig.

Alla kamerorna har en rejäl display, 2.7 tum verkar standard numera på ultrakompakt och kompaktkamerorna. Ultrorna har fått pekskärmar och de här har knappar på sidan precis som det brukar vara.

Det skall också sägas att denna test baseras enbart på att studera kamerornas data och genom att studera fotografier på dem, läsa rescensioner och titta efter de saker som vi specifikt letar efter för just barnkameror.

Har du andra kameror på förslag? Då kan vi lägga till dem till tabellen.

Slutsats

Det finns inte någon bra på marknaden förekommande kamera idag som är designad för barn och barns förutsättningar och samtidigt har ett bra pris. Det borde det faktiskt göra, en enklare modell utan för mycket finesser med enkla reglage och en zoom som är byggd utan att det för den skull gör att objektivet sticker ut och blir känsligt för stötar, damm och sand och som dessutom inte kostar en förmögenhet och samtidigt tar hyggliga bilder.

Det borde inte vara så svårt. Jag hade en HP-kamera runt 2001 som fyllde de flesta kraven och tog bilder som var okay, den kostade visserligen en halv förmögenhet på den tiden men med dagens teknik vore det en smal sak att tillverka motsvarande mycket billigt.

Intresset på nätet när man tittar omkring verkar också ganska stort. Googlar man på “kamera för barn” eller “digital camera for kids” får man en hel del träffar från folk som har ungefär samma frustrationer. Så en marknad finns.

Rekommendationen från fotonen.se blir att hitta en billig kompaktdigital och satsa på en bra kamerarem som gör att även om barnet fumlar så förblir kameran hängande runt halsen i stället för att studsa i marken. När man läser om barn och kameror verkar handlovsremmar inte vara den bästa lösningen.

Hade jag personligen pengarna skulle jag välja Fuji Z33WP för dess utmärkta egenskaper i form av täthet och finess, dess enkla knappar och snygga uppstädade gränssnitt som jag tror fungerar bra för barn att lära sig med och i andra hand Nikon L20 som är mycket prisvärd och finns i många tilltalande färger samt att det förmodligen går att få service på den lite överallt och sedan det riktigt stora pluset i min bok – den har vanliga AA-batterier något som underlättar oerhört. Fuji Z30 verkar också utmärkt på de flesta sätt men för det priset skulle jag hellre gå på Z33WP faktiskt, det skiljer inte jättemycket och den extra vattentåligheten är värd pengarna.

Alltså – för de som har plånboken rekommenderas Fuji Z33WP och för den på en mer budgetmässig grund blir det Nikon L20 som vinner.

Fuji Z33WP

Fuji Z33WP

L20

L20

Läs mer

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
2 Responses
 1. Gunnar says:

  Tack för en bra genomgång. Det är ju mycket konstigt att inte tillverkarna hittat nischen “barnkamera”, här finns ju pengar att tjäna. Nu är Z33 WP lite dyrare än jag tänkt mig, men det får bli en sådan ändå. Utan den här sidan hade jag inte hittat kameran, så – tack!

 2. Bingo Lisa says:

  Tjena hittade sidan av en slump och ville bara säga hej!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...