Författare:
• 2009-11-08 01.11

I denna artikel tittar vi på hur man justerar exponeringen på en vanlig digitalkamera och vilka parametrar som påverkar exponeringen när man arbetar exempelvis i manuellt läge med kameran. I automatiskt läge sköter kameran oftast dessa tre parametrar helt själv men det är inte alltid man uppnår bästa resultat då.

En korrekt exponering innebär att:

Rätt mängd ljus från bländaren träffar en sensorplatta med en viss känslighet under rätt tid. Det finns alltså tre stycken parametrar som påverkar en exponering av en bild och vi skall titta närmare på dessa tre och se vad de gör för oss.

Det här kan låta väldigt enkelt och det är det för det mesta eftersom kameraautomatiken för de flesta ställer in det mesta helt själv. Om man däremot vill själv ta kontrollen över resultatet fotograferar man med manuella inställningar och då behöver man ha kontroll över saker och ting, det finns vissa lägen när automatiken inte ger rätt exponering eftersom kamerans ljusmätare inte vet vad den mäter så använder den ett standardbegrepp som den mäter mot. Detta diskuteras mer i artikeln om gråkort som du kan läsa efter den här artikeln om du vill.

Bländaren

Bländaren är en öppning i objektivet som är ställbar. Genom att justera bländaren kan man bestämma hur mycket ljus som skall komma in genom objektivet. Vissa ljusstarka objektiv kan ha en bländare som går ned till f / 1,2 eller ännu mindre medan de lite billigare objektiven kanske har f / 3,5 som sin största bländare. Ju högre bländartal desto mindre öppning.

Bländaren går i steg om t.ex 2,8   4   5,6   8   11   16   22   32 … men kan som regel ställas in på tredjedelar av hela steg. Om vår bländare står på 4 men vi överexponerar så skall vi ändra bländaren till 5,6 och prova igen. Räcker inte det ställer vi in bländartal 8 och försöker igen. Genom att titta på histogrammet i kameran kan man på detta sättet också snabbt hitta rätt bländare.

De flesta objektiv har sina bästa optiska egenskaper någonstans runt bländare 8 så det är bäst att hålla sig omkring 8-11 om man inte har något speciellt skäl till att inte göra det. Ett sådant kan ju vara att ljuset är för dåligt, man får helt enkelt inte de slutartiden man behöver för skarpa bilder och då måste man släppa in mer ljus i kameran och då minskar man bländartalet, dvs öppnar bländaren mer, kanske går man ner till 3,5 eller 2,8 eller ännu mindre beroende på hur bra objektiv man har.

En sak man skall ha klart för sig är att det är bländaren (tillsammans med objektivets brännvidd och avståndet man fokuserar på) som bestämmer vad man får för skärpedjup. Stora bländare (låga bländartal) innebär också ett mycket kort skärpedjup vilket inte alltid är vad man önskar sig.

Slutartiden

Slutartiden är egentligen inget konstigt. Vill man minska exponeringen ökar man hastigheten på slutaren, har man dåligt med ljus minskar man hastigheten. En tumregel säger att man skall ha en slutartid som är snabbare än 1/brännvidden som man fotograferar med. Det betyder att om man fotograferar med en vidvinkel på 20 mm så behöver man bättre än 1/20 s i slutartid för att vara någorlunda säker på att man inte får skakningsoskärpa när man fotograferar.

Fotar man med zoom-tele på 300 mm behöver man nog minst 1/300 s för att kunna få bra bilder handhållet, troligen lite till kanske 1/500 s.

Ett sätt att öka slutartiden är ju att justera bländaren för så stort ljusinsläpp som möjligt, dvs man minskar bländartalet till f / 2,8 eller vad ens objektiv kan presetera.

Men vad gör man om man inte kommer dit man skall utan man fortfarande får för dåliga slutartider? Då finns det bara en sak till man kan justera på – och det är dit vi vill komma – ISO-talet.

ISO-talet, känsligheten

ISO-tal är en kamerainställning som ursprungligen kommer från ett sätt att ange en films känslighet. Idag använder vi inte film lika mycket och digitala kameror har fortfarande kvar ISO-talet som ett sätt att ange ett jämförbart värde efter hur ljusupptagningsplattan, dvs sensorn tar upp ljuset efter hur känslig den är.

De flesta digitala kameror har en inställning för ISO-talet. Detta är ett normativt tal som härstammar från den tiden man gjorde film i olika känsligheter för olika situationer. Dagsljusfilm gjordes ofta i 50 ASA eller ASA-100 medan mer känslig film som 200 ASA och 400 ASA användes i mer krävande sammanhang. Avkall gjordes på kornigheten i de känsligare filmerna och därmet också bildkvaliteten i någon mån.

ISO-100 motsvarar ungefär samma känslighet som 100 ASA-filmen gjorde en gång i tiden. På det viset kan man räkna om känsligheten till de modernare kamerorna från den gamla tidens känslighetsangivelser.

Genom att öka känsligheten hos din kameras sensor uppnår du två saker:

  1. Du kan få snabbare slutartider och minska skakningsoskärpa eller du kan få en bättre bländare rent optiskt.
  2. Du får mer korn i bilden, på digitala kameror talar man om detta som sensorbrus. Det beror på att när man ökar känsligheten på sensorn blir den också känsligare för störningar och det beror även lite på vilken typ av sensor som sitter i kameran.

Mindre kompaktkameror ger oftast mycket brusiga bilder redan vid ISO 400 medan moderna systemkameror av lite bättre klass kan klara upp till ISO 1600 utan att det blir för besvärande.

ISO-talet kan som regel ställas i 1/3 steg precis som slutaren och bländaren. Det innebär att det är ganska lätt att räkna om saker och ting men här finns en tabell. Varje rad i tabellen visar samma exponeringsvärde men med varierande bländare, slutare och ISO-tal.

Bruset som skapas är dock inte särskilt vackert och det finns programvaror som exempelvis noise ninja som är avsedda för att i efterhand ta bort brus ur en bild exponerad vid högt ISO-tal. Sådana program fungerar mer eller mindre bra och det skall väl också sägas att brusiga bilder oftast hellre gör sig som svartvita än som färgbilder eftersom bruset syns ännu tydligare i färgbilder.

Auto-ISO

Många kameror har en inställning för automatisk höjning av ISO-talet när slutartiden går under en viss nivå. Denna inställning kan man naturligtvis använda sig av men ibland blir resultatet inte riktigt som man kunde tänka sig eftersom man ofta kan bli överraskad i stället för att välja en bättre bländare.

Personligen använder jag nästan aldrig denna funktion, jag föredrar att manuellt justera ISO-talet och vara medveten om vad det gör för bilden. Skall vi vara helt ärliga så påverkar det nämligen också färgåtergivningen i kameran en hel del, betydligt mer än vad bländare och slutartid gör.

Ditt val

Det är alltså detta som är själva valet i det hela, du kan nu välja om du vill exponera vid en högre eller lägre känslighet. Om du inte kan ta din bild för att du får alldeles för lång slutartid och inte har ett tillräckligt ljusstarkt objektiv att använda dig av så finns alltså möjligheten att öka ISO-talet och ta bilden. Den kommer då att bli brusigare men det är vad man får offra.

Glöm inte att ställa tillbaka ISO-talet efteråt. Annars kan det hända att du inte kommer ihåg inställningen och sedan använder onödigt höga ISO-tal när ljuset är bra igen nästa dag och på så vis helt i onödan skapar brusiga bilder.

Fotograferar man i studio använder man oftast ISO 100 till ISO 200 på kameran, det brukar bli de bästa bilderna då.

Tumregeln

Ju lägre ISO du ställer in desto högre kvalitet får dina bilder vanligtvis. Men när ljuset inte räcker till kan det vara befogat att öka ISO-talet en del för det gör det möjligt att ta bilder du annars alls inte skulle kunna ta.

Det är bättre att ta en brusig bild än ingen alls, det är min bestämda uppfattning så använd gärna högre ISO-tal.

Några exempel på bilder tagna med hög ISO-tal (Nikon D300).

Turning Car / Rissnekorset

Allén

The Main Hall

Dead (as in a doornail) End

Anders Pettersson

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...