Författare:
• 2009-10-25 23.10

Denna tiden på året kanske det känns trist att ta fram kameran. Nu börjar det bli sämre med ljustimmar på ett mycket markant sätt. Snart är vi inne i den tid på året då det är mörkt när man går till jobbet och mörkt när man går hem igen.

Där i mellan skulle man ju vilja använda kameran lite men det är rätt trist att fotografera när ljuset är dåligt, fotografering handlar ju om att just fånga ljuset och det är dessutom kallt och eländigt att vara ute.

Så här kommer mina bästa tips för att hålla igång fotograferandet även om hösten och vinterns mörker och rusk gör att utomhusfotot inte är riktigt vad man skulle önska.

Nattbilder

Streetrace in the night

En natt i Bangkok. Handhållet från gatan. Nikon D70 och Nikkor 18-70.

Naturligtvis är det också läge för fina nattbilder, det skall inte förglömmas och inne i stan är det ju aldrig helt mörkt. En bra position, ett stativ och lite tålamod kan ge en ganska bra bilder. Vill man i stället köra handhållet får man kanske bumpa upp sin ISO-inställning lite. De flesta kameror idag presterar godkänt vid ISO 800 och i svartvitt säkert också ISO 1600 (det är ju mest färgbruset som irriterar och det slipper man ju då).

Kamerainställningar för bra nattbilder handlar till stor del om man använder stativ eller inte. Kör man med stativ tycker jag man gärna kan köra bländare 8-11 och kamerans minst brusiga ISO, oftast ISO 200 eller lägre. Det ger fina bilder även i färg och man kan också utnyttja att olika stadsbelysningar har olika vitbalanser och därmed göra spännande bilder.

Handhållet om man inte har råd med riktigt snabba objektiv dvs objektiv som klarar stora bländaröppningar minst f / 2.8 eller kanske ännu bättre f / 1.2 men det kräver också en rätt stor plånbok. Det enda riktigt billiga lågljusobjektivet jag känner till är 50/1.8 som kostar ca 800-1200 Kr beroende på kamera. Det objektivet är dock otroligt användbart. Nästa är att man kanske måste lämna det där hemtama läget med lågt ISO-tal för att få bra brusprestanda och ge sig hän åt högre inställningar; var inte rädd för att experimentera här eftersom det är väldigt olika i olika situationer hur kameran beter sig på högre ISO-inställningar.

Allén

Handhållen bild svartvitt i ISO 1600. Visst korn pga ISO-talet men man klarar sig undan med mer när det är svartvitt.

Inomhusfotografering

Stileben är inte så tråkiga som det låter. En enkel apelsin kan vara riktigt utmanande att ljussätta och fotografera. Eller som jag gjorde, en ingefärsrot och kaffebönor, jag gillar att experimentera med lite hårdare ljussättning. Man kan här använda sig av en kamerablixt som man kan ställa på sidan av kameran och tända med sladd eller IR-synk. Sedan använder man en vit skärm som reflektor på motstående sida. Eller så använder man sig av två kamerablixtar eller två stycken lampor eller liknande, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Ginger Root

Ingefärsrot fotograferad på vitt bord med blixt och reflexskärm.

Beans of Coffee

Kaffebönor fotograferade rakt uppifrån på vitt bord. Två stycken blixtar för minimala skuggor och hårda kontraster.

Porträtt av de nära och kära är förstås också något man kan gärna ägna sig åt. Arbeta med en vettig blixt, då gärna med paraply och reflektor alternativt en kraftig lampa. Julas 500W byggstrålkastare fungerar hyggligt som ljuskälla och de kostar bara ett par hundralappar. Inte så snygga kanske och kan bli rätt varmt när man jobbar med dem men det fungerar riktigt bra för stileben och porträtt på det sättet om man vill hålla sig till en mindre budget.

Vid stileben kan man förstås labba en del med bländaren för att få det skärpedjup man tycker blir bäst. När man fotograferar porträtt dock är det oftast inte så snyggt om man har ett extremt kort skärpedjup så för 90 mm skulle jag nog vilja ha en bländare om f / 4 i alla fall för att det inte skall bli för kort. Då blir bakgrunden fortfarande oskarp om den ligger en bit bakom den fotograferade.

Använd gråkort eller vitbalansskiva för att ställa in vitbalansen så du inte får obehagliga överraskningar.

Makrofotografering

Med blixt är makrofotograferingen både rolig, krävande och utmanande. Det kan vara mycket svårt att ljussätta makron på ett bra sätt, det kräver övning för blixt och kamera beter sig kanske inte riktigt som du är van vid och reflexskärmar och liknande blir också mycket annorlunda.

Edge

Spetsen på en kulspetspenna med grönt bläck.

Är du utomhus och makrofotograferar är en handhållen blixt som synkar med hjälp av kabel mycket användbar. Sätt då blixten i stället för kameran på ett stativ och justera in den, använd en reflexskärm på andra sidan för att få ett lagomt motljus och sedan letar du upp skärpan och trycker av. Manuell fotografering i det här läget ger dig tillbaka kontrollen över ljuset och strukturen.

Cut you up

Sprättnål genom makrolins.

Makro inomhus är också givande. Vardagsföremål i ett nytt ljus kan vara mycket intressant att fotografera och det kan man göra precis när som helst. Ta fram makrot, bli närgången i kryddburken exempelvis. Vad skiljer salt från socker i stark förstoring? Kan man fånga en ljuslåga med ett makroobjektiv från ett stearinljus? Hur ser en sprättnål ut i kraftig förstoring?

Anders Pettersson

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...