Författare:
• 2009-10-06 19.10

Jag måste erkänna att när det började komma rapporter om att Leica släppt en digital fullformatskamera som precis exakt ser ut som en klassisk Leica, då började det rycka lite lätt i den där “vill ha”-tarmen. Leica-märket är för mig, som för de flesta fotointresserade, förknippat med klassisk bildjournalistik och gatufoto och fotografer som Henri Cartier-Bresson, Robert Capa och Nic Ut (känd för krigsbilden av den springande, nakna vietnamesiska flickan, som skadats av napalm). Det är kamerornas Rolls-Royce, med en aura och en tradition.

Jag tror att många med mig lekt med tanken, för att sen avfärda den ganska snabbt. Själv har jag väl egentligen aldrig riktigt förstått vad det är som gör en Leica så speciell och som skulle göra den värd det pris den kostar. Nya M9-huset kostar faktiskt 62.499:- på Japanphoto i skrivande stund. För det priset kan man köpa två stycken Canon 5d mark II…

Där hade det nog stannat för mig, om det inte var för att jag fick syn på en video vid namn Street Photography: Documenting the Human Condition – Part One of Three av Chris Weeks i samband med lanseringen av M9:an. Den här filmen innehåller är både en ohämmad kärleksförklaring till gatufoto och till Leica. I filmen ser jag foton av ett slag som jag så innerligt önskar att jag var förmögen att skapa. Chris Weeks förklarar att, för att en gatufotograf ska prestera, måste han eller hon vara “osynlig”, passera obemärkt. En vanlig systemkamera drar till sig för mycket uppmärksamhet för att den är så stor, och man får inte de där orörda ögongblicksbilderna. Det är en Leica man måste ha, för att kunna smälta in.

Min första tanke är WOW, nu förstår jag precis varför man ska ha en Leica. Nu rycker det våldsamt i “vill-ha”-tarmen. Klart man ska ha en sån (som om man hade råd)! Sen börjar jag fundera igen. Ärligt talat så spelar det ingen roll om jag skulle få en liten kompaktkamera med fullformatsensor. Det kommer att dröja väldigt länge, om ens nånsin, till jag har det modet som de här fotograferna har att närma sig folk och fotografera dem på gatan som i filmen. Inget är väl mer uppenbart än att om man inte får bra bilder med vilken systemkamera som helst, och en 5d i synnerhet, då får man nog fundera på om man a) ska sälja kameran eller b) gå en fotokurs. Jag har valt det senare. Det finns inga prylar i världen som kan ge dig en genväg till bättre bilder och göra dig till en bättre fotograf.

Nä, nu ska jag ta och läsa om “Within the frame” av David DuChemin, och jobba lite med min uppgift till nästa fotokurstillfälle. Skulle jag nån dag få 60.000 kr i min hand, så ska jag lägga dem på den 1-åriga utbildningen Nordic School of Photography på Berghs School of Communication, eller någon liknande utbildning.

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
4 Responses
 1. […] har alldeles nyss lagt ut ett inlägg på Fotonen,se om mina tankar och funderingar kring Leicas nya fullformatare, M9, och i viss mån om gatufotografering etc. Trevlig […]

 2. Sedan kan jag ju säga att de flesta av dina bilder är mycket bra och vissa rent fantastiska. Jag tycker alltid det är spännande att följa din blogg och det dyker alltid upp nya spännande saker där – och framför allt hur vackra bilder som helst.

  Så du behöver garanterat inte sälja din kamera :) Fotokurs är dock alltid en inspiration tror jag oavsett nivå finns det alltid något att lära sig och bara det att göra något tillsammans med andra fotointresserade är ofta en inspiration i sig själv.

  Jag är oftast ute ensam när jag fotograferar. Lite av tanken med fotonen har varit att ändra på det och få fler fotokompisar som drar ut på lite galna upptåg med kamera i hand.

  Det skall bli roligt att se var detta leder… :)

 3. Linkan says:

  Det är i stort sett sant att inga prylar i världen gör dig till en bättre fotograf, med ett litet undantag.

  Bra prylar gör det roligare att gå ut och fota, och mer träning gör dig vanligtvis bättre.

  Annars en bra text.

  Sen tycker jag det låter aldeles lysande med galna upptåg med kameran i hand…

 4. Ja inspirationen är viktig och det kan man verkligen bli av en ny kameragrej, ett objektiv som tillåter en att se saker på ett nytt sätt till exempel.

  Eller en Leica M9 :)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...