Författare:
• 2009-10-04 21.10

Så här på hösten är kanske inte nattfoto det man tänker först på men det finns en hel del fördelar med att fotografera vid denna tidpunkt.

Dels är det mörkt lite tidigare om kvällarna nu så det gör att det är ganska lätt att smita ut med kameran och fotografera. Dessutom har det ännu inte hunnit bli riktigt svinkallt utan man kan överleva att mecka lite med kameran.

Night Traffic by you.

Till nattfotografering behöver man ha ett stadigt stativ. Om det blåser kraftigt kan det vara svårt att få det att stå helt still. Som alltid när man fotograferar på stativ skall man stänga av anti-skaksystem och vibrationsreducering på kameran annars brukar det leda till att dessa system förvirras på stativet och kan ge en suddigare bild än annars. Exempelvis Nikon skriver alltid i sina manualer att man skall stänga av VR-funktionen på stativ och jag tror Canon rekommenderar samma sak.

När man fotograferar på natten skall man, tvärt mot vad man kan tro, ha så lågt ISO-tal som möjligt. Ställ din kamera på lägsta ISO-talet, det brukar vara 200 eller 100 och vissa kameror klarar ner till ISO 50. Högre ISO för att kompensera för mörkret använder man bara när man måste ha korta slutartider — om man skall hålla kameran med händerna. Men nu tänker vi oss stativ och kameran fast monterad, då gör det inget att vi får långa slutartider.

Fokusering kan vara ett bekymmer på natten. Många kameror har en liten lampa, en fokus assist light som tänds som skall hjälpa till att låta fokusen arbeta. Våga ställa fokusen manuellt vid nattfotografering. Det är spännande men fungerar ganska bra.

Välj en bländare lämplig för det du fotograferar. Bländare  f / 8 är oftast ett bra förstaval även vid nattfotografering. Ställ sedan in en slutartid på några sekunder och tryck av. Kolla bilden och histogrammet och kompensera för över eller underexponeringen och ta en bild till. Jobba manuellt med kameran vid nattfotograferingar, det lönar sig nästan alltid att kunna kontrollera exponeringen perfekt.

Nattfotoinställningar

Fokusering Manuell
Kameraförval Manuell
Bländare 4-16
Slutartid Flera sekunder
Stativ Ja, stadigt
Fokusalternativ Punkt
Ljusmätning Matris
Sekvenstagning En bild
ISO-Tal Lägsta möjligt 100 eller 200

Vilken typ av objektiv kan man tänka sig fungerar bra? Ja det är en bra fråga men för gatufotografering tycker jag alltid att ett 50 mm är fint att ha med sig. Annars är även vidvinkel fint på natten och kan vara mycket effektfult. Det enda som egentligen inte lämpar sig är väl makrofotografering men annars är det bra att ha en viss valfrihet med de objektiv man tar med sig.

Här kommer lite inspiration:

The Sky and the Snowcovered Lake by you.

Where to go by you.

Kategori(er): Utmaning
Tags: , ,
Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
11 Responses
 1. Linkan says:

  Tog igår ett par nattbilder i Stockholm. Tycker om den här typen av bilder, men har inte tagit mig tid att försöka på allvar förut.

 2. I sergelrondellsbilden så verkar det som om stativet inte stått helt stadigt men jag gillar effekten.

  I vasagatanbilden gillar jag den lilla bländaren och stjärneffekten det skapar samt ett speciellt område som jag markerat.

  Men även här verkar det som om det är en dubbelexponering eller något som hänt under exponeringen, kameran har liksom “trillat ner” en bit.

 3. Här kommer nu ett par bidrag från mig för nattfotograferingen:

  Lindhagenterrassen

  Lindhagensgatan / Kjellgrensgatan

 4. Jag försökte få till en nattbild från Danviksbron, varit runt i området tidigare under dagen och ville komplettera.

 5. Bra skärpa, gillar det mycket bra. Fina vattenreflexer, bra komposition i övrigt, snygga linjer i bilden.

  En smaksak kan vara vitbalansen men den är alltid svår i blandat ljus som det här!

 6. Jag gjorde om bilden på julafton, något annan komposition och ljussättning.

 7. Den blev ju riktigt bra! Snyggt lyft av skuggorna!

 8. Elisabeth Redlig says:

  Så otroligt vackra bilder! De sista trädbilderna – det vore intressant att höra hur du löste ljuset.

 9. Elisabeth Redlig says:

  Förlåt, jag hittade all info på din Flickr-sida. :) Tack!

 10. Det är lite olika i bilderna där, den första på globen är tagen i mörker med stativ och lång slutartid, man får prova sig fram och köra manuellt, kamerans automatik är sällan bra för detta.

  Nummer två är tagen på samma sätt men utan att justera vitbalansen helt. Nummer tre är tagen i natriumljuset också utan att kompensera vitbalansen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...