Författare:
• 2009-10-04 20.10

Det finns väldigt många fina ställen i Stockholm med omnejd för fotografering och man behöver inte leta efter grönområden om man är intresserad av naturfoto. Ett lite speciellt ställe är Skogskyrkogården som ligger i den södra delen av staden.

Alla bilderna tagna av mig under en kall januaridag 2009.

Hitta hit

Enklast tar man sig hit med tunnelbanan och stationen man går av vid heter just “Skogskyrkogården”. Kommer man med bil går det bra att parkera i närheten på flera olika ställen avsedda för kyrkogårdsbesökare. Från stan tar man RV73 mot Nynäshamn så kommer man åt rätt håll.

Från denna plats bör man planera åtminstone fyra timmars strövtid för att hinna gå runt denna arkitektritade begravningsplats. Här finns massor med intressanta byggnader och växlande miljöer och det finns en massa guider till skogskyrkogården som man kan använda för att hitta rätt.

Almhöjden / Meditationslunden

(Efter påpekande ändrat från meditationslunden som inte alls ligger här utan direkt till höger från ingången sett när man kommer in på skogskyrkogården. Vi ber om ursäkt för misstaget)

Bland sevärdheterna finns den stora minneslunden på kullen direkt till höger om ingången, sju brunnars stig som leder besökaren direkt från almhöjden på kullen genom större delen av kyrkogården till uppståndelsekapellet. Denna stig är en rätt märklig vandring som börjar öppet och ljust och sedan blir det trängre och skogen sluter sig liksom runt en medan man går.

Under a Winter moon

Almhöjden som den kan se ut en januarieftermiddag med månen i luften. Månen är förstorad för att den på bild skall se ut som den upplevs när man tittar, hjärnan luras ju att tro månen blir större än vad den är när den står lågt nära horisonten.

Det stora korset invid heliga korsets kapell är ofta avbildat av fotografer på platsen och där kan det vara en utmaning att hitta nya vinklar och i olika ljus. Vid solnedgång då solen står i öster kan det bli ganska spektakulärt.

The Cross

Det stora korset som man möter en bit efter ingången till skogskyrkogården. Här har jag valt att försöka göra en bild som ser ut som om den är åldrad.

Sju brunnars väg

Sju brunnars stig är en intressant väg. Den börjar uppe på minneslunden och leder sedan ner genom hela skogskyrkogården fram till det stora kapellet längst ned på själva gravplatsen. Den börjar med att vara mycket luftig och öppen men blir successivt mer och mer mör och träden på sidorna kryper närmare. Det är en mycket speciell stämning när man efter en stunds promenad kommer fram till kapellet.

Seven wells path

När man gått stigen fram kommer man till återuppståndelsens kapell. Här har man jobbat ordentligt med den arkitektoniska framtoningen och uttrycket blir i det närmaste en smula bombastiskt kan man tycka. Det är dock fantastiskt fint omkring kapellet.

Chapel of Resurrection

Uppståndelsens kapell

Heliga korsets kapell

Nedan syns heliga korsets kapell efter solnedgång i månljus. Även denna bild är manipulerad, i själva verket är den tagen mitt på dagen och sedan blåtonad och har fått en mycket genomgående justering av kurvor och kontraster. Till sist har jag klippt in en måne för att ge ytterligare nattkänsla åt bilden.

Chapel in Moonlight

Det heliga korsets kapell i fejkat månljus.

Skogskapellet

Skogskapellet ger en märklig känsla av stillhet och en sorts magi. Det känns också betydligt trängre, nästan lite påträngande när man går in under det pelarburna taket. En stillhet råder här som inte ens trädens viskande rår på.

Woodland chapel

Skogskapellet i aftonljus.

Delar av stället ser också ut som om man kunde förvänta sig kritter direkt ur “Sagan om Härskarringen” att dyka up. Här kunde det t.ex. bo en familj hober (hobbits)…

No hobbits

Hobbithus?

Gretas grav

Det finns förstås ett antal kända människor som är begravda på denna kyrkogård. En mycket känd gravplats hittas om man utgår från skogskapellet och följer stigen söderut upp på en liten kulle. Där vilar Greta Garbo, vår kanske mest kända skådespelare genom tiderna – särskilt i USA.

Greta

Greta Garbos grav och sten.

Anders Pettersson

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
2 Responses
 1. Carina Ekvall says:

  Bilden som är tagen av Almhöjden(Meditationslunden) har ni skrivit Minneslunden som är helt fel. Snälla ni var vänliga och ta bort den texten. Det är så många som ringer oss och tror att detta är minneslunden vilket det inte är. Minneslunden ligger från stora huvudentrén direkt till höger när man kommer in på Skogskyrkogåren.
  Vänligen Carina Ekvall

 2. Hej Carina!

  Tack för rättelsen. Jag har nu redigerat texten så den skall svara mot verkligheten bättre. Jag gick på det här också för jag tror jag såg väldigt många andra bilder som även de i bildtext mm påstod felaktigt att det var minneslunden. Men rätt skall vara rätt och jag har ändrat nu med en förklaring till varför.

  Jag vill tacka för påpekandet.

  /Anders

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...