Författare:
• 2009-09-22 20.09

Icicle Icicle (With Orton Effect)Ortoneffekten är en mycket speciell effekt som fått sitt namn efter fotograf Michael Orton som brukade göra det som kallas för “Orton slide sandwich” eller vi skulle kunna kalla det för Ortons diabildsmacka på svenska kanske. Det han gjorde var att använda diabilder för att på så vis skapa en överlappande bild av två stycken fotografier av samma scen där det ena fotot var taget som vanligt men med överexponering och det andra fotot togs ur fokus.

Genom att lägga dessa på varandra skapades en sorts halo-effekt runt kontraster i bilden och detta ger fotografier med orton-effekten sin säregna prägel och karakteristik.

I dag när mörkrummet bytts ut mot Adobe Lightroom, Photoshop, GIMP eller andra bildmanipuleringsprogram så kan man skapa ortoneffekten digitalt i stället. Denna artikel går igenom hur man kan göra detta i gratisprogrammet GIMP, tekniken fungerar dock i de flesta kompetenta bildmanipuleringsprogram. Det finns andra som redan skrivit handböcker om hur man gör i Photoshop, därför tänkte jag komplettera med en enkel handbok för just GIMP.

Det går naturligtvis bra fortfarande att ta två bilder. Använd då stativ och ta den första bilden som vanligt men med 1 EV överexponering ungefär. Nästa bild så slår du över kameran i manuellt fokusläge och sedan vrider du på fokusringen på objektivet tills du har en rejält suddig bild. Se till att du vrider så att suddigheterna gör att saker blir “större”. Många objektiv ändrar samtidigt brännvidden när man vrider på fokusringen, detta gör att du måste eventuellt kompensera med zoomringen på objektivet för att bilderna skall få samma synvinkel.

Vill man nu inte hålla på med att ta bilder ur fokus kan man fuska sig till detta i bildbehandligsprogrammet och den här guiden utgår ifrån att du har en normal bild som du vill ge “ortoneffekt” till.

Jag har använt GIMP under MS Windows XP med svenska inställningar för GIMP.

Fotografier som passar bra för ortoneffekten är makrofoton av blommor, landskap, ibland vissa porträtt och liknande. Enkla bilder med klara färger, kontrasterande bakgrund och inte för plottriga brukar bli finast men du skall naturligtvis experimentera.

>En skön variant är att kombinera infraröd fotografering med ortoneffekten. Det förstärker den utomvärdsliga känslan hos IR foton ytterligare genom att ge dem en speciell känsla som drar lite åt samma håll.

  1. Öpna fotografiet du vill arbeta med i GIMP. Gå till lager där du skall hitta ett lager bakgrundslager. Detta är bilden som du har valt.
  2. Börja med att ljusa upp bilden så den är överexponerad ca 1 EV (exponeringsvärde). Starta genom att ljusa upp bilden ungefär ett exponeringsvärde. Detta kan göras från menyn genom att justera brightness and contrast och sedan öka ljusstyrkan ganska mycket. Bilden skall se blek och lite urvattnad ut. Exakt hur mycket som behövs måste man dock experimentera fram så bered dig på att gå tillbaka till det här steget och prova igen.
  3. Duplicera bakgrundslagret genom att högerklicka på det och välja duplicate.
  4. Välj det nya lagret och ändra mode till multiply. Du skall nu se en bild med ganska kraftig kontrast. Om den är för kraftig måste du gå tillbaka till steg 2 och ljusa upp originalbilden ytterligare innan du återigen duplicerar och mixar lagren.
  5. Se till att topplagret är valt och applicera sedan följande procedur filter -> blurr -> gaussian blur Find in the menu Filter -> Blur -> Gaussian Blur
  6. Justera filtret till ca 30 punkters oskärpa, lite experimenterande fram och åter mellan säg 10-50 punkter kan krävas beroende på hur din bild fungerar. Glöm inte att det finns en undo-funktion i programmet så du alltid kan gå tillbaka och prova igen.
  7. När du är nöjd väljer du flatten layers från menyn som heter layers. Nu slår du samman de båda lagren så att du kan spara din bild exempelvis som JPG. Om du har tänkt fortsätta redigera din bild eller föredrar att ha kvar lagren så hoppar du över detta steg och sparar den i stället i något av formaten som bevarar lagerinformation.
  8. Innan du sparar justerar du följande: levels, curves och saturation tills du får det utseende som du eftersträvar.
  9. Spara fotot under ett nytt namn eller med tilläget (-orton) eller liknande.

Det var väl egentligen inte så svårt, eller hur? Här nedan skall vi se hur en bild ser ut steg för steg när man följer ovanstående instruktioner. Här ser du också vad de olika menyerna i en svensk GIMP heter.

After step 1 has been applied

Bilden efter att steg 1 har utförts.

Så här ser bilden ut efter steg två har applicerats.

Efter steg 3 har applicerats blir bilden såhär...

Detta är efter steg 6 och nu börjar orton-effekten synas ordentligt i bilden.

When finished adjusting the final picture looks like this

Efter steg 8 nu när vi har justerat alla kurvor ordentligt.

Jag skall väl tillägga att ortoneffekten som skapats här är en smula överdriven och i vanliga fall kanske man skulle använda den något mer sparsamt men det visar åtminstone principen för hur det går till och det är det viktigaste.

Normalt skulle man nog kanske hålla tillbaka gaussisk oskärpa en smula (om man inte gillar effekten förstås, det är i slutänden bara du själv som avgör vad som är bra och inte lika bra).

Anders Pettersson

Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...