Författare:
• 2009-03-07 15.03

Det börjar bli dags för en liten artikel om hur man med enkla medel kan bygga sig en liten fotostudio hemma. Det behöver inte alls bli särskilt dyrt och det finns firmor på nätet som specialiserar sig på billiga lite enklare lösningar som fungerar förvånadsvärt bra.

Till att börja med så behöver man ha en kamerablixt. Den inbyggda blixten även på ganska dyra systemkameror är inte kraftfull nog och sitter där den sitter. För bästa resultat vill man inte ha blixten exakt i linje med objektivet, sådant ger bl.a. röda ögon och väldigt trista, platta bilder. För att få bukt med detta behöver man egentligen göra två saker:

  1. Flytta blixten från kameran lite åt sidan.
  2. Göra ljuskällan större

Den första saken här kräver då en kamerablixt som sätts i blixtskon på kameran men kan tas bort. Man behöver också en kabel mellan kameran och blixten och här finns det flera olika varianter att välja på beroende på tillverkare av kamera och blixt. För nybörjaren är det enklaste att spendera mellan 500-700 Kr på en speciell kabel som sätts i blixtskon på kameran och sedan ansluts till blixtens kontakt. Egentligen är det bara en förlängning av den kontakt som finns på kameran. När du köper en sådan kabel skall du kontrollera att den har en stativgänga undertill så att den går att fästa på ett enkelt ljusstativ.

Det finns också andra sätt att lösa det här med blixttändningen. Genom ett par enkla adaptrar, en på kamerans blixtsko och en på blixten kan man använda så kallad PC-synk kabel i stället. Det är möjligen billigare än att köpa en märkeskabel och det fungerar också med många olika tillverkares blixtar och man kan koppla samman mer än en blixt på detta viset men för nybörjaren kan det vara lite knepigare.

En liten punktformat ljuskälla ger hårda och svåra kontraster i bilden. För att undvika detta riktar man blixten in i ett paraply och låter ljuset reflekteras mot detta. På så vis får man en större och mycket mjukare ljuskälla som ger ett mycket bra grundjus för porträttarbete. Beroende på hur stort paraply man har kan man köra ansiktsporträtt, bystbilder eller halvfigur. Skall man köra helfigur behöver man ofta mer kraftfulla blixtar med softbox eller mer än en paraplyblixt. Blixten tillsammans med paraplyt fästs på ett stativ med en särskild hållare. Denna hållare gör så att man kan vinkla paraplyet i olika vinklar och blixten följer med.

Till sist behöver man en reflektor av något slag. Man kan göra själv genom att klä en enkel skiva med aluminiumfolie eller så kan man köpa en färdig, det finns jättefina så kallade 5-in-1 som man kan vända på och använda guldsidan för att få ett varmare ljus, silver för att lätta upp skuggor, en vit sida för att få ett mycket mjukt reflekterat ljus eller en halvgenomskinlig för att göra diffuseringar av t.ex. solljus utomhus. Ofta finns också en svart sida för att absorbera ljus vilket kan vara användbart i vissa sammanhang.

Vad kostar då detta?

Jag har nedan satt ihop ett litet paket från Kaffebrus som innehåller allt ovan för en billig penning. Om du redan har en kamerablixt skall du naturligtvis inte köpa en sådan utan du skall försöka få tag i en kabel som passar din kamera och blixt i stället.

När man fotograferar med den här uppställningen har man kameran i manuellt läge. Annars kommer bilderna bli väligt konstigt exponerade, i en kommande artikel kommer jag berätta mer om hur man skall göra men till att börja med kan man ställa in blixten på ungefär 1/4 til 1/2 i styrka och sedan sätta kamerans slutartid till 1/80 och bländaren till 5,6 ungefär. Efter en provbild så ändrar man bländaren till ett högre tal om bilden blir överexponerad och till ett lägre tal om bilden blev underexponerad. Slutartiden låter man vara som den är för den påverkar inte exponeringen på samma sätt när man kör med blixt (eftersom blixten är mycket snabbare, den bränner av 90% av sin energi på mindre än 1/800 s).

Om blixten inte orkar lysa ut bilden flyttar man paraplystället närmare och / eller höjer styrkan på blixten.

Förslag på utrustning (OBS! Om du har Konica-Minolta eller Sony är det inte säkert att de här tillbehören passar, de skall dock fungera för Nikon och Canon).

  1. Kamerablixt med synkuttag (699 kr)
  2. Paraplystativ (299 kr)
  3. Vitt halvtransparent paraply (199 kr)
  4. Fäste för paraply och blixt (välj med 1/4″ skruvgänga) (279 kr)
  5. Synkkabeladapter för kamerans blixtljussko (99 kr)
  6. Blixtkabel 3 meter (99 kr)
  7. Fotocell / synkkabeltändare för blixt för den som har egen blixt som saknar PC-synk uttag (179 kr)

Du som inte har en kamerablixt köper alltså 1-6 total kostnad 1 674,00 Kr. Om du redan har en blixt så behöver du förstås inte köpa en till utan då köper du 2-7, så du får med en slavtändare till den du redan har och då blir priset i stället 1 154,00 Kr.

Anders Pettersson


Du kan följa upp alla kommentarer genom RSS 2.0 feeden. Du kan lämna en kommentar eller trackback från din egen site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Du kan lägga till en bild till din kommentar genom att klicka här.
Du kan även manuellt ange URL mellan [img] och [/img]-taggar.

Loading Disqus Comments ...